Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein bileşenidir. Pek çok insan için zararsız olsa da bazı insanlarda bağışıklık sistemi reaksiyonlarına ya da sindirim sistemi problemlerine yol açabilmektedir. Peki, gluten intoleransı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, gluten intoleransı ile ilgili bilmeniz gereken detaylar.
Gluten intoleransı, kişinin gluten içeren gıdaları tükettiğinde vücudunda adverse reaksiyonlarının meydana gelmesi durumudur. Dolayısıyla kişi gluten içeren besinleri tolere edemez ve vücutta reaksiyon durumu yaşanır. Gluten intoleransının en sık görülen formlarından biri çölyak hastalığıdır. Gluten intoleransı yaşayan kişilerde sindirim sistemi sorunları ve genel sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Gluten her insanı etkilemez ancak bazı insanlar glutene karşı daha hassastır. Herhangi bir yaşta gluten intoleransı ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse kronik sağlık problemlerine sebep olabilir. Gluten tehlikesi, kişilerin sağlık durumlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çölyak hastalığı veya buğday alerjisi olan kişiler için gluten tehlikelidir. Bu kişiler glutensiz beslenmeye odaklanmalıdır.
Fakat gluteni tolere edebilen kişilerde gluten tehlikeli değildir. Bu kişilerin gluten tüketmesinin bir sakıncası yoktur. Gluten intoleransı durumunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kişinin gluten içeren gıdalar tüketmesi yüzünden ortaya çıkan gluten intoleransının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar;
Glutenin nörolojik yan etkileri, çölyak hastalığına ve gluten intoleransına göre farklılık gösterir. Örneğin, çölyak hastalığında gluten tüketildiğinde, gluten ataksisi adıyla bilinen nörolojik semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlar arasında dengesizlik, yürüyüşte zorluk, kol veya bacak uyuşması, konuşma zorluğu, kas zayıflığı ve bilişsel işlevlerde bozulma vardır.
Gluten intoleransı olan kişilerde de bazı nörolojik semptomlar meydana gelebilir. Bu semptomlar arasında ise baş ağrısı, yorgunluk, depresyon, anksiyete, sisli beyin ve uyku problemleri vardır. Glutenin nörolojik yan etkileri hakkında daha fazla bilgi elde etmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmemektedir ve herhangi bir sağlık endişenizde doktorunuzla görüşmelisiniz.
Çölyak hastalığı glutenin tetiklediği otoimmün durumu ifade eder. Bu hastalığı olan kişiler gluten tükettiğinde bağırsaklarında problem yaşar. Gluten intoleransı olan kişiler ise çölyak hastalığına benzer semptomlar geliştirebilirler. Ancak bağırsak hasarları meydana gelmemektedir. Bir araştırmaya göre gluten intoleransı olan kişiler gluten tükettiğinde beyin hasarı oluşabileceği ortaya çıkmıştır.
Gluten içermeyen besinler arasında şunlar vardır:
Glutensiz beslenmek isteyenler glutensiz diyet uygulamalıdır. Gluten içeren besinler arasında buğday, arpa, çavdar, ekmek, makarna, kraker ve bisküvi vardır. Fakat bu yiyecekler glutensiz seçenekleri ile de sunulur. Dolayısıyla bu besinleri tüketmeyi seviyorsanız, glutensiz seçeneklerini tercih etmelisiniz.
Gluten içermeyen besinler arasında yulaf vardır. Örneğin, sabah kahvaltısına sağlıklı atıştırmalıklar ve granola ile başlayabilirsiniz. Ladin Organics çeşitli sağlıklı atıştırmalıkları ile genel vücut sağlığınızı korumanıza destek olur. Gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde okumalısınız. Çünkü işlenmiş gıdalar gluten içerebilir. Ayrıca organik ürün sunan markaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.
Glutensiz bir beslenmeye geçiş, çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olan kişiler için zorunluluk arz eder. Ancak bu diyet, gluten intoleransı olan kişilere birçok fayda sunabilir. O halde gelin, glutensiz bir beslenmede 30 günde vücutta neler değişeceğine yakından bakalım!
Gluten intoleransını tedavi etmenin yolları arasında gluten diyeti yapmak da yer alır. Dolayısıyla gluten içeren besinleri tüketmemelisiniz. Böylece genel sağlık durumunuzu iyileştirebilirsiniz ve formunuzu koruyabilirsiniz. Doktorunuza sık sık muayene olmayı unutmamalısınız.