Kahvaltıda sağlıklı atıştırmalıklar ile güne zinde ve enerjik başlamak mümkün olabilir. Müsli ve granola gibi yiyecekler formunu korumak ve sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Bu iki tahılın arasında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Şimdi gelin, granolalar ve müsliler arasındaki farklara yakından bakalım!
Granola; fındık, bal ve pişmiş yulaf ezmesi gibi malzemelerden yapılan bir lezzettir. Meyveli ve kuruyemişli granola çeşitleri de bulunmaktadır. Kahvaltılarda gevrek veya atıştırmalık olarak tüketilebilmektedir. Ancak sağlıklı ve güvenilir bir granola markasından alışveriş yaptığınızdan emin olmalısınız.
Granola Amerikalı doktor James Caleb Jackson tarafından 1863 yılında yaratılmıştır. Süt ve yoğurtla servis edilerek tüketilebilir. Soğuk olarak servis edilmesi gerekmektedir.
Müsli; pişirilmemiş yulaf ezmesi, kuruyemiş, meyve ve çeşitli tohumlardan yapılmaktadır. Süt ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. İsviçreli doktor ve beslenme uzmanı Maximilian Bircher-Benner tarafından 1959’da yaratılmıştır. Farklı tadı ve dokusu bulunmaktadır. Müsli sıcak veya soğuk olarak servis edilebilmektedir.
Granola ve müsli arasında bazı belirgin farklar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Granola ve müslinin birkaç faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Kahvaltıda birçok besini tüketmeniz mümkündür. Ancak bazı yiyecekler kahvaltı öğünü için sağlıklı olabilir. Granolalar, yüksek proteinli ezmeler ve müsliler kahvaltılarınız için idealdir. Süt ve taze sıkılmış meyve suları da kahvaltı öğünü için mükemmeldir. Dengeli bir kahvaltı tipik olarak protein, lif ve çeşitli vitaminler içerir.
Özellikle granola veya müsli ile birlikte tüketilen yoğurt ve sütü kaliteli seçmenizde yarar vardır. Ayrıca kahvaltınıza çeşitli meyve ve sebzeleri eklemekten çekinmemelisiniz. İlave şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız. Doğal tatlandırıcılar içeren besinlere yönelmelisiniz. Aynı zamanda taze yeşillikler de kahvaltı öğünü için gerekli olabilmektedir.
Yoğurt ve yumurta kahvaltı öğününe renk katabilir. B12 vitamini için süzme peynir tüketebilirsiniz. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller yönünden zengin olan tahılları tercih etmelisiniz. Özellikle tam tahıllarda bulunan B vitamini, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine olanak tanır. Örneğin, %100 tam buğdaylı ekmek seçebilirsiniz. Badem sütü ve bal da sabah kahvaltılarınızı dengelemenize yardımcı olabilir.
Granola ve müsli, diyette tüketilebilen sağlıklı atıştırmalıklar arasındadır. Her ikisi de hemen hemen benzer içeriklere sahiptir. Ancak içeriğinde doğal ve organik malzemeler bulunduran markaları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda diyetisyeninize danışarak dengeli bir şekilde granola veya müsli tüketmelisiniz. Ladin Organics granola ve ezmelerinde sağlığınızı düşünerek hareket eder.